16 Aralık 2016 Cuma

Ölüm Kıtası Antarktika...!

Antarktika dünyamızın en kurak, en çok radyasyona maruz kalan topraklarıdır daha doğrusu buzdan oluşan kıtasıdır.

Toplam yüz ölçümü 14.000.000.-Km2'nin 13.720.000.-Km2'si buzullarla kaplıdır. Dünyamızın üzerinde bulunan toplam buz miktarının %92 buradadır. Bu kadar buz olmasına rağmen en kurak yerdir Antarktika, bazı yerlerine 2.000.000.- yıldır hiç yağız düşmemiştir.
Dünyamızda ölçülen en soğuk hava, Rus üstü olarak bilinen Vostok istasyonunda yapılan bir ölçümde -89 santigrat derecedir.


1840 yılında Charles Wilkes tarafından keşfedilen kıtanın bazı yerlerinde ki buz kalınlığı 4.335 metre olarak ölçümlenmiştir.

Wilkes'ın kıtayı resmi olarak keşfinden sonra (Resmi olmayan daha önce bazı keşiflerin varlığı bilinmektedir.) Dünyada ki bir çok kaşifin gözlerini diktiği yer haline gelmiştir. Özellikle Güney Kutup Noktası'nın keşfi tam bir yarışa dönmüştür. 
Kaptan Robert Falcon Scott

Kaptan Robert Falcon Scott ve Norveçli kaşif Roald Engelbregt Gravning Amundsen arasında kıyasıya bir yarış başlamıştır. İlk olarak Scott tarafından 1901–1904 yıllarında yapılan Keşif Seferi başarısız olmuş ve 1910–1913 Terra Nova Seferi düzenlenmiştir. Aynı dönemde Amundsen'de sefer düzenlemiş ve 14 Aralık 1911'de Scott'tan 35 gün önce Güney Kutup Noktasına ulaşmıştır.
Roald Engelbregt Gravning Amundsen

Kaptan Scott ikinci girişim sırasında yol arkadaşlarıyla halsizlik, açlık ve aşırı soğuktan donarak hayatlarını kaybetmiştir. Bu ölümlerin dönüş yolunda ki son 23.-km olması oldukça üzücüydü.
Keşfe katılan 5 kaşif Ayakta Oates, Scott, Evans ve oturanlar Bowers, Wilson son resimleri.

İlk keşiflerden sonra ki kaşiflerin hedefleri oldukça ses getiren türden olmaya başladı. Teknolojinin gelişmesiyle uydu telefonlar, GPS destek sistemleri, soğuğa dayanıklı giysiler ve protein destekli gıdalar bu hedeflerin yükselmesinde temel unsurlar olmaya başlamış gibi gözüküyor ancak kıta hala bakir ve hala can almaya devam ediyor.
Scott ve Amundsen'in keşfinden hemen sonra İrlandalı kaşif ve yazar Ernest Shackleton kıtayı boydan boya yürüyerek geçmeyi amaçlamıştı ancak Endurance seferi adını verdikleri seferde geminin buzullarda mahsur kalması nedeniyle inanılmaz maceralı ve komutanları dahil 3 kişinin ölümüyle sonuçlanmış ama hedeflenen 3.300.-Km'lik yolun maalesef 3.000.-Km yürünmüş olmasına rağmen geçilememiştir.

Shackleton'dan yüz yıl sonra Henry Worsley 2016 yılında aynı yolu tüm teknolojik imkanları kullanarak ama tek başına ve destek almadan yürümeyi hedeflemiş 3.250.-Km yürüdükten sonra son 50.-Km kala hastalanarak yaşamını yitirmişti.

Henry Worsley'in bu yolculuğa hazırlanması National Geographic'te haber yapılmıştı. Oldukça ses getiren ve hatta 21. Yüzyılın en büyük keşfi diye tüm dünyaya lanse edilmişti. Öyleydi de, hiç bir canlının kıtanın iç bölgelerinde yaşayamadığı düşünülürse bu bölgede 3.300.-Km yürümek ve 80 gün geçirmek pek akıl işi gözükmüyor zaten. Worsley yolun 3.250.-Km'sini yürümüş ancak son 50.-Km kala bağırsak iltihapı nedeniyle Şili'ye hastaneye kaldırılmış yine de kurtarılamamıştı.

"Kıta insan istemiyor" diye başlıyor National Geographic'te ki 7. Kıta Antarktika. Evet bu bölge insan istemiyor. Olmamalıda ancak biraz araştırma yaptığımda gördüm ki, kıtaya her yıl binlerce insan turistik gezi amaçlı götürülüyor, hemde 15.000.-Dolarlardan başlayan ve toplam maliyet ortalama 25.000.-Dolar olan rakamlara. Bir hafta ortalamalı bu gezilerde turistlerden para koparmak dışında kıtadan da doğallık koparılıyor.
Halen faal olan üstler..

Turistik firmalar tarafından kıtaya götürülen "Zengin"ler haricinde çok büyük bir bilim çevresi de yaz kış orada yaşamaya devam etmekteler. 
Devam edecek...

Hiç yorum yok: